SIKÇA SORULAN SORULAR
Siparişim ne zaman kargoya verilir?
Her ürünün açıklamasında tahmini kargo süresi ikonu yer almaktadır. Tedarikçiden temin edilen ürünler ortalama 3 iş günü içinde kargolanmaktadır ancak tuniko.com ağırlıklı olarak kendi stoklarındaki ürünleri sattığından siparişlerimizin %90ı aynı gün içinde kargoya verilmektedir. Aynı gün kargo şu anlama gelir: Saat 15:00’a dek verilen siparişler aynı gün kargoya verilir ve ertesi gün sizde olur. Kargo takibi için akşam saatlerinde mailleriniz kontrol etmeniz yeterli. Şu an anlaşmalı olduğumuz kargo firmaları tercihe bağlı olarak Yurtiçi ve MNG Kargo‘dur. Kapıda ödeme ve kredi kartına taksit seçenekleri mevcuttur.
Dusk, vail, peak...vs vs... Boba 4g'nin isimleri neden farklı? Aralarında kumaş ya da özellik farkı var mı?
Hayır yok. Onlar desenlere verilen isimler. Tüm desenler aynı özelliktedir.
Boba 4G Kangurudaki yastıkçık hangi ayda hangi pozisyonda kullanılmalı?
Boba 4G’nin patentli infant insertünün temel amacı yenidoğan bebeği anne karnındaki gibi fetal pozisyonda taşımaktır. Bebeklerin çok büyük kısmı ilk 6 hafta bacaklarını karnına toplayarak kucaklanmak istediğinden insertü ilk 6 hafta kadar çıtçıtlarını kapatıp top gibi yaparak kullanmalısınız. 6.haftadan sonra yavaş yavaş bacaklarını açmak isterler. Insert acık olarak kullanılırken hala poposu ve bacakları tam olarak desteklenmektedir. Bu da Boba 4G kanguruyu diğerlerinden ayrı kılan en önemli özelliktir.
İnsert ilk 6 hafta kadar (3-4,5 kg arasında) böyle top gibi yapılıp kullanılmalı
6. haftadan sonra(4,5-7 kg arasında) insert açık olarak kullanılır.
Bebeğinizin artık başını net şekilde tutabildiği 3.-4. aylardan sonra insert’ü tamamen çıkararak kullanabilirsiniz. Insert’ü çıkardığınızda bebeğiniz kafası çok içerde kalıyor ve durumdan hoşnutsuzsa insertü birkaç ay daha kullanmaya devam edebilirsiniz.
Yenidoğan bebeğiniz hangi taşıyıcıda olursa olsun şu şekilde durmalı!! Bacakları anne karnında gibi kıvrık; sırtı C şeklinde ve yüzü her zaman taşıyana dönük olmalı.
Wrap slingdeki bebeğimi hangi ayda nasıl taşıyayım?
Bebeğiniz premature değilse doğumdan itibaren bacakları dışarda bağlamalısınız. Bebeğin diz kapağı seviyesi kalça seviyesinden daha yukarda olmalı. Bu görseller bebeğin gelişine göre slingdeki duruşunu göstermektedir. Yendioğan döneminde bebeklerin sırtı C şeklinde kıvrıktır. Bebek büyüdükçe omurgası dikleşir.
Sling terletir mi?
Sling ya da kanguru terletmez, sıcak hava terletir. Şu sıralar en çok sorulan bu sorunun kesin bir cevabı yoktur. Taşıyan kişinin nasıl giyindiği, bebeği nasıl giydirdiği, taşıyanın normalde çok terleyip terlemediği, hangi iklimde kullanıldığı, günün hangi saati kullanıldığı gibi bir sürü faktöre bağlıdır. Antalya’da, duşunu alıp bebeği yıkayıp akşamüstü serinliğinde dışarı çıkan bir anne de bebek de terlemezken; İstanbul’da duş almadan öğlen vakti sokağa çıkan bir anne kurdeşen dökebilir. Önerimiz evden çıkmadan duş almanız, öğlen sıcağında sadece klilmalı ortamlarda bulunmanız, gerekirse bir şemsiye kullanmanız.
İşin aslı çoğu puset, bebeğin özellikle sırt kısmını daha çok terletirken tuniko.com’da satılan slingler daha az terletir ama bebeği de üzerinizde taşımak bir efor gerektirdiğinden siz terleyebilirsiniz. Bunu önlemek için de yukarıda saydığım önerileri dikkate almanızı öneririm.
Bebeğim ne zaman itibaren slingde/kanguruda bacaklarını açabilir?
Bu sorunun kesin bir yanıtı yoktur. Bazı bebekler 45 gunden sonra bacaklarını açmak isteyebilir. 180 derecelik tam bir açıklık olmasa da çoğu bebek 2.aydan sonra yavaş yavaş bacaklarını açabilir. Bazılarıysa 3.4. aylarda hala kurbağa şeklinde taşınmak isteyebilir. Burda bebeğinizi sinyallerine kulak vermeniz önemli. Aylarca kurbağa şeklinde taşımanın da 40 gunden sonra bacakalrını açmanın da bir sakıncası yoktur. Bebeğiniz hazır olup olmadığını anlamak için, bebeğinizi kucağınıza oturtun, bez bölgesi göbeğinize gelecek şekilde bacaklarını açmaya çalışın. Herhangi bir taşıyıcı olmadan bacaklarını açmaya başladıysa, taşıyıcıda da bacaklarını açabilrisiniz. Bacakları ayrık taşımada net bir alt limit verilmese de genelde 3. aydan sonra bebekler bacakları açık taşınmaya başlayabilir.
Bebeğimin bacakları fazla ayrık gibi geliyor. Bunun bir sakıncası var mı?
Hayır yok. Bilakis bacakların ayrılıp, 90 derecelik açıyla dik olarak aşağı sarkması tam ideal taşıma pozisyonudur. Asıl bacakların ayrık olması değil doğrudan aşağı sarkması kalça çıkığına yol açabilir. Tam da bu yüzden bebeği askıya alan kanguruları önermiyoruz.
Erkek bebeğim var. Testislerine zarar verir miyim? Kanguruda kalma süresi nedir?
Klasik kangurularda evet, hem testis hem omurga bölgesini zorlarsınız ve zarar verebilirsiniz. Ama yukardaki doğru sekilde taşınan bebeklerin omurgası da bez bölgesi de korunur. Kanguruda kalma süresi yoktur. Tamamen ergonomik taşıma olduğu için dilediğiniz kadar taşıyabilirsiniz. Sadece çok sıcak havalarda bebeğin bez bolgesini yıkayıp havalandırmanız önerilir.
Bebeğimi ne zamandan itibaren slinge koymalıyım/koyabilirim?
Bebeğinizi ne kadar erken slinge sokarsanız o kadar az ağlayan bir bebeğiniz olur. Sezaryen ya da doğal farketmez, tüm doğumları takiben -doktorunuz aksini söylemediği sürece-10 gün içinde sling kullanmaya başlayabilirsiniz. İlk 4o gün içinde slinge koyulan bebeklerin gaz sancısı daha az olur. Bebek daha az ağladığı için annenin duygusal anlamda iyileşmesi de daha hızlı olur.
Bebeğim slingi/kanguruyu sevmedi? Ne yapabiliriz?
Annelerin en büyük hatası -kucağa alışır endişesiyle- yenidoğan bebeği az kucaklamak. Yenidoğan bebekler kendilerini sakinleştiremezler ve en temel ihtiyacı kendini güvende hissetmektir. 0-3 aylık periyodda bebek ne kadar çok kucaklanırsa, ilerleyen aylarda o kadar az kucak ister. Yani sanılanın aksine kucağa alışmaz, kucağa doyduğu için daha çabuk özgürleşir.
Bizim en çok zorlandığımız grup ilk 2 ay kucaklanmamış ya da kucağa/anne kokusuna alışmasın diye slinge koyulmamış bebeklerdir. Artık 2-3 aylık olmuş ve artık kucakta bile sakinleşemeyen bu bebekler kuvvetle muhtemel slingi 2.aydan sonra reddedecektir. Yapılacak 3 şey var: 1 Sabırla her gün denemek. 2- Slingde emzirmek 3-Bebeği takıp dışarı çıkmak. Dışarda sakinleşmeyen bebek hemen hemen yoktur.
Boba Air ve Boba 4 G Bebek Taşıyıcı arasında kararsız kaldım. Hangisini alayım?
Boba Air çok az yer kaplayan, çok pratik bir üründür. Malzemesi naylondur ama dayanıklıdır ve terletmez. Çabucak yıkanır ve hemen kurur. Leke tutmaz. Seyahat sever ebeveynlerin gözbebeğidir. Kendi cebine katlanıp çantaya hemen atılabilir. Ağırlığını hissetmezsiniz bile. Ancak omuz pedi yoktur ve ağır bebekleri (10 kg üzeri) taşımak biraz zahmetli olabilir. Boba 4G kanguru ise gerçekten taşıma konforu sağlar. Boba airin aksine omuz pedleri dolguludur ve bebek ağırlaşsa da aynı rahatlıkla taşımaya devam edebilrisiniz.
Boba air yenidoğanda kullanılmaz. Bebeğinizin en az 3 aylık olması gerekir.
Fazla para harcamadan Boba konforuna sahip olmak isterseniz ve çok uzun süre kullanmaya niyetiniz yoksa Boba Air alın. Ama konforunuza düşkünseniz ve bütçenize de uyarsa Boba carrier yani Boba bebek taşıyıcı almanızı öneririz.
Neko wrap sling ve Boba wrap sling arasında kararsız kaldım. Hangisini alayım?
Neko wrap tamamen yerli üretim bir slingdir. %100 pamuklu interlok kumaştan üretilmiş ve SGS analiz testleri tamdır. 4,55 cm boyundadır. Yenidoğandan itibaren rahatlıkla kullanılır. Kumaş, boyuna değil sadece enine esnediğinden bebek ağırlaşsa da rahat taşıma sağlar. Tek dezavantajı boyunun 4.55 mt olması. Boba wrap ise 5 mt, %95 pamuk ve %5 spandex karışımından oluşan çok esnek bir kumaştan üretilmiştir. Kumaş çok esnek oldugundan bebeğiniz ağırlaitıkça, uzun mesafelerde kullanmak zorlaşabilir çünkü esnek kumaş bir süre sonra ağırlığı aşağı çekmeye başlar. Bu yüzden slingi çok sıkı bağlamanız gerekir. En çok yapılan hata, Boba wrapi çok gevşek bağlamaktır. Bu yuzden bebek düşecekmiş gibi hissederseniz çözüp yeniden bağlamanız gerekmektedir. Çok uzun ya da kiloluysanız (1,80 cm civarı) ya da el becernizie güvenemiyorsanız, esnek kumaş istiyorsanız Boba wrap alın. Ama daha az esneyen kumaş isterseniz, çok iri ya da kilolu değilseniz, uzun ömürlü bir ürün istiyorsanız Neko alın.
Teknik destek alabileceğim bir mecra var mı?
Facebook hesabınız varsa Tuniko Fan Page grubuna girmenizi öneriyoruz.
Neden sling kullanayım?
Çünkü bebeklerin ilk 3 ayı, aslında anne karnındaki 4.trimester larıdır. Yeni doğan bebek, annesiyle ayrı bir varlık olduğunun farkında değildir. Bu yüzden sık sık ağlar ve kucaklanmak ister. Bu durum da anneyi iş yapamaz hale getirir. Slingler annenin bebeğiyle güvenli bir temas sağlayıp yaşamını idare etmesine yardımcı olur.
Yenidoğan bebekler sık sık ağlar. Uyku, beslenme ve guvenlik gibi temel gereksinimlerinin belli bir sırayla karşılanması gereken bebek bu sıralamada başarısız olunursa daha huzursuz olur. İyi uyuyamayan bebek, iyi beslenemez; iyi beslenemeyen ve tam doymayan bir yenidoğan, kısa kısa uyur. Karşılanamayan isteklerin üst üste binmesiyle bebek daha çok ağlamaya başlar ve anne bebeğinin dilini anlayamamaktan dolayı mutsuzdur. Sling kullanımı bu kaotik döngünün kırılmasına yardımcı olur.
Slingde huzurla taşınan bebekler daha az ağlar. Daha az ağlayan bebek eşittir, daha huzurlu bir anne demektir. Bu da daha çok anne sütü alabilen bebekler anlamına gelir.
Ülkemiz şehir planlamacılığından ne yazık ki bebekli insanlar düşünülmemiştir. Kaldırımlar, mağaza girişleri ve yollar pusetle gezmeyi zorlaştırmaktadır. Puset taşımaktan yorulup bebeğiyle mobilize olmaktan çekinen anne-babalar için sling çok sağlıklı bir alternatiftir. Bebeğiniz slingde huzurla uyurken ya da etrafı izlerken siz de keyifle gezebilirsiniz.
Özellikle 0-3 aylık dönemde kucaklanan ve guvenle donanan bebeklere şu mesaj net şekilde gider: “Ne zaman ağlasam annem-babam beni kucaklıyor” Dünyadaki ilk aylarına güvenle adım atan bebeklerin ileriki ayları da daha güvenli olur. Bebek surekli ağlayıp anne-babasının derdini anlatmaya çalışmak yerine kişisel becerilerini ilerletmeye çalışır. Yani sanılanın tam tersi, bebek kucağa çok fazla kucaklandığı için alışmaz.
Bebeği yüzü dışarı dönecek şekilde taşıyabilir miyim?
- Sıklıkla sorulan bu sorunun yanıtı, teorik olarak evet ama pratikte sağlıklı olmaz. Çoğu slingde ve kanguruda bu pozisyonda taşımak mümkün olsa da önerilmez. Neden?
- Yüzü dışarı dönük bebek fazla uyarana maruz kalır, daha zor uyur, daha fazla yorulur. Arabaların sesi, ışıklar, etraftan gelen geçen insanlar birkaç aylık bebek için çok fazla uyaran anlamına geliyor.
- Sırtı anneye babaya dayalı şekilde, yani yüzü dışarı dönük taşınan bebeğin omurgası ve boynu desteksiz kalır. Dışa dönükken, omurgasının doğal kıvrımına aykırı bir şekilde taşınır.
- Uykusu gelirse boynunu destekleyecek bir kısım yoktur. Dışa dönük taşınırken uykusu gelen bebek, boynunu yamuk şekilde eğer ve kotu bir pozisyonda uyur. Tüm bunlar da bebeğin sağlıksız şekilde taşınmasına yol açar.
- Birkaç aylık bebeğimize TV izletmiyorsak, lütfen dışa dönük de taşımayalım. Pek çok anne, bebeğin dışa bakmadığı zaman sıkılacağı iddiasındadır. Oysa bebek, kafasını rahatça çevirerek etrafı izleyebilir. 6.aydan sonra da bebeği sırtınızda taşıyabilirsiniz. Ya da bebeğinizi başka şekilde sakinleştirip slinge alıştırabilirsiniz.
Slingi ilk kez denerken en sık yapılan hatalar
- Sling kullanımını desteklemeyen hatta anlamsız bulan aile üyelerinin yanında denemek. “Sütün az mı?” sorusuna maruz kalan annenin sütünün gerçekten azalması gibi, “bu bez parçası çok saçma, kucakçı yaparsın, alıştırma” diye uyarılan annede de soru işaretleri oluşur. Bu çekinceler de anneyle bebek arasına girip sling kullanımını sekteye uğratır.
- Annenin slingi ilk kez bebekle birlikte denemesi. İdeali, annenin bebeksizken en az birkaç kez slingi bağlamayı, belki bir oyuncakla, denemesi. Bebeği slinge tek başınıza güvenle yerleştiremeyeceğinize inanıyorsanız, bebeğinizin sağlığı için mutlaka yardım alınız ve her zaman çift düğüm atınız.
- Bebeğe bir şey olacak endişesiyle slingin kuşaklarının gevşek tutulması: Özellikle wrap slingin hayli sıkılması gerekiyor ki hem taşıyan daha az yorulsun hem de bebek daha güvenle taşınsın.
- Bebeği fazla aşağıda tutmak. Bebeği mümkün mertebe çenenize yakın tutun. Kafanızı hafifçe eğince bebeği öpebiliyor olmanız gerekiyor. Kolayca öpemeyecek kadar aşağıda tutarsanız sırtınız ve beliniz daha çok ağrır.
- Kuşakları dar ve boyna yakın tutmak. Kuşakların maximum genişlikte tutulması gerekiyor. Kuşakları mümkün mertebe omza yakın tutun. Boyna yakın tutulan kuşaklar sırtı ve boynu yorar.
- Bebeğin yorgun ya da aç olduğu saatlerde ilk denemenin yapılması.
- Bebeğin slingin dokusuyla tanışmasını beklememek. İdeali, bebeğin slingi ellemesine, hissetmesine izin vermek.
- Bebekler, sözcükleri anlamaz ama anne-babasının hislerini sünger gibi çeker. Önce siz endişelerinizden arınmaya çalışın.
- Slingi takıp evde hiçbir şey yapmadan dikilmek. Bebekler 0-3 aylık donemde anne karnındaki ritmik hareketlerle rahatlar. Sonrasında ise dış dünyayı keşfettiklerinden etrafı izlemeyi severler. Slingi taktıktan sonra dolaşın. En azından balkona çıkın.
- Slingi bir kez deneyip, olumsuz tecrube sonucu kaldırıp atmak. Bazı bebekler yeniliklere daha AZ açıktır. Bir oyuncağı, yeni bir tadı sevmek için daha fazla zamana ihtiyacı vardır, daha hassas yapıdadır. Slingi farklı zamanlarda birkaç kez denemek işe yarayabilir.