Bebek Bakımı

Bebeğimi dışa dönük taşıyabilir miyim?

 

Yenidoğanların omurgası C şeklinde kıvrık (kambur) olduğundan tüm 0-1 yaş aparatları bu formu korumaya yönelik tasarlanmıştır. Tam da bu yüzden bebekleri dışa dönük taşımamalıyız. Çünkü dışa dönük taşınırken bebeklerin omurgası düzleşmeye zorlanır. Bebeklerin sırtının doğal formu dümdüz olsaydı inanın oto koltuğu ve bebek arabası sektörü de buna uygun ürünler tasarlardı.
Bebeği yüzü dışarı dönecek şekilde taşıyabilir miyim?

Sıklıkla sorulan bu sorunun yanıtı, teorik olarak evet ama pratikte sağlıklı olmaz. Çoğu slingde ve kanguruda bu pozisyonda taşımak mümkün olsa da önerilmez. Neden?

1- En önemlisi bebeğin omurga şekli. Yenidoğanın omurgası kambur şekildedir. (Bkz yukarıdaki görsel) Yani C şeklindedir ve bu formun korunması çok önemlidir. 0-1 yaş ana kucakları da bu formdadır. Sırtı anneye babaya dayalı şekilde, yani yüzü dışarı dönük taşınan bebeğin omurgası sopa gibi dümdüz olur. Doğal kavise aykırı şekilde taşındığından omurgayı çok yormuş oluyoruz.
2- Yüzü dışarı dönük bebek fazla uyarana maruz kalır, daha zor uyur, daha fazla yorulur. Arabaların sesi, ışıklar, etraftan gelen geçen insanlar birkaç aylık bebek için çok fazla uyaran anlamına geliyor.

3- Uykusu gelirse boynunu destekleyecek bir kısım yoktur. Dışa dönük taşınırken uykusu gelen bebek, boynunu yamuk şekilde eğer ve kotu bir pozisyonda uyur. Tüm bunlar da bebeğin sağlıksız şekilde taşınmasına yol açar.

Birkaç aylık bebeğimize TV izletmiyorsak, lütfen dışa dönük de taşımayalım. Pek çok anne, bebeğin dışa bakmadığı zaman sıkılacağı iddiasındadır. Oysa bebek, kafasını rahatça çevirerek etrafı izleyebilir. 6.aydan sonra da bebeği sırtınızda taşıyabilirsiniz. Ya da bebeğinizi başka şekilde sakinleştirip slinge alıştırabilirsiniz.

Bebeğim bana dönük durmuyor!

Bunun temel sebebi annenin kucağına gelince süt kokusunu alıp emmek istemesi. Genelde bebekler bu kokuyu alınca aranırlar, burunlarını anneye sürter. Hala süt gelmezse gagalar gibi başlarını anneye vururlar ve ağlamaya başlarlar. Kanguruda ve slingde emzirmek mümkün. Bebeği kanguruya akıştırmanın en kolay yolu içinde emzirmektir.

 

Bebeğim etrafı izlemek istiyor!

Yenidoğan bebeklerin 0-6 aydaki görme gelişime göz atalım isterseniz.

Bebeğiniz çok yakınındaki objeleri bile net göremez. Yani bebeğin size dönük durmak istememe sebebi “etrafı görme” isteği değil. Kaldı ki taşıyıcıda dikey pozisyondayken-size dönük de olsa- sadece sırtüstü yatıp gökyüzünü görebildiği bebek arabasından daha geniş bir perspektiften dünyayı görebilirler. Aşağıda bebeklerin ilk 5 ay görme yeteneklerinin simulasyonunu görebilirsiniz. Bebekler ilk 6 ay çok net göremezler ve sizin sandığınız kadar çok etrafı görmek isteği içinde değillerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir